Clinic Nişantaşı: 0 212 234 90 90
Nişantaşı Hastanesi: 444 00 77
Gebelik

Gebelikte Ellerde Uyuşma

GEBELİKTE UYUŞMA VE KARINCALANMA ŞİKAYETLERİ

Özellikle gebeliğin son 3 ayında artış gösteren şikayetlere yol açan bir sinir sıkışması sendromudur. Gebeliğin artan ödem ve basısına bağlı olarak ağrı, sızı ve uyuşma-keçeleşme ile kendini göstermektedir.

GEBELERDE UYUŞMA VE KARINCALANMA NEDEN OLUR?

Gebelerimizde özellikle 6.aydan sonra elde uyuşma, ağrı, sızlama ile kendini gösterebilmektedir. Tuzak nöropati olarak adlandırılmaktadır ve median sinir dediğimiz el ayasını ve parmakların hareket ve duyu iletiminden sorumlu bir sinir dalının el bilek kanalından geçerken sıkışması anlamına gelmektedir. Şikayetler daha sıklıkla geceleri oluşmaktadır. Bunun sebebi hareketsiz kalmaya bağlı sinir basısının artması ve ödeminde etkisi ile sıkışmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Gebeliğin ilerleyen haftalarında rahimin büyümesine bağlı olarak bacaklara giden birçok sinir basıya uğramaktadır. Ayrıca ödem dediğimiz su tutulmasına bağlı olarak bacakların şişmesi sonucu  yine bazı sinirler bası altında kalabilmektedirler. Bu basınç genelde bacaklarda ve el-parmaklarda olmak üzere uyuşma ve karıncalanmaya neden olabilmektedir. Genelde hafif seyretmesine karşın bazı gebeliklerde ciddi sıkıntılara yol açabilmektedir.
Sevindirici yanı ise doğum sonrası ise bir kaç ay içinde normale dönmesidir.

EN SIK ŞİKAYET NEDİR ? 

Gebenin  en sık karşılaştığı sinir sıkışma sendromu, gece uykudan uyandıran ellerde ve parmaklarda uyuşmadır. Buna bağlı uyku düzensizlikleri görülmektedir. Gece ellerde uyuşma ve kötü bir his ile uyanan gebe elini sallayarak masaj yaparak ve silkeleyerek biraz düzelme olduğunu hisseder. Nadiren ellerde ve parmak uçlarındaki duyu bozulmasından ötürü bardak gibi cisimleri tutma ve yakalamada sorun yaşanabilmektedir.

TEDAVİ İÇİN NE YAPABİLİRİM ?

Ellerde hissedilen uyuşmalara bağlı gelişen bu sinir sıkışması hadisesine karpal tünel sendromu adı verilmektedir ve tedavisinde ilk aşama el bileğini hareketini kısıtlayan atel dediğimiz aparatların kullanılması ile başlamaktadır. Bu atelin görevi sıkışmayı engelleyen en uygun pozisyonu sağlamak ve sinirin kendisini onarması için uygun ortam sağlamaktır. Ayrıca ilaç olarak B12 vitaminini sinir kılıflarını onarmadaki etkisi nedeni ile yüksek dozlarda verebilmekteyiz.  Magnezyum içeren ilaçlarda bir kısım rahatlama sağlamaktadır.

Bir diğer tedavi yöntemi ise el bileğine ve karpal tünel dediğimiz kanala steroid denilen ilacın özel iğneler ile zerk edilmesi uygulamasıdır ve bu yöntemin etkinliğine inanmıyorum ve rutin günlük kullanımda pek başvurulmamaktadır.

Özetle bunu yaşayan hastalarımızın bilmesi gerekenleri özetlersek;

  • Geçici bir durumdur.
  • Doğumdan sonra düzelecek olması sevindiricidir.
  • Sabırlı olmalısınız.
  • Doktorunuzdan uygun tedaviyi dinlemeli önerilerini uygulamalısınız.
  • Özellikle yeşil sebzelerden zengin, dengeli beslenmeli ve fazla kilo almamalısınız.
  • Düzenli yürüyüş yapmalısınız.
Önceki MakaleSonraki makale

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

WhatsApp chat