Clinic Nişantaşı: 0 212 234 90 90
Nişantaşı Hastanesi: 444 00 77
Jinekoloji

HPV enfeksiyonu ve Genital Siğil

HPV, Human Papilloma Virus anlamına gelmektedir.

Oldukça bulaşıcı, son derece yaygın ve çoğunlukla belirti göstermeyen veya hafif belirtiler gösteren bir virüsdür. 100’den fazla tipi vardır. Genel olarak düşük ve yüksek riskli olarak 2 gruba ayrılırlar. Görülme yeri genital organlar, vulva, vagina, serviks(Rahim ağzı) ve bazen ağız, akciğer, el ve ayaklarda görülebilmektedir. Papilloma virüs olarakda geçmektedir. Adını deride ve genital organlarda oluşturduğu papillomatöz, karnıbaharımsı iyi huylu tümör lezyonlarından almaktadır.

En önemli zararı kadınsal organları etkilemesi ve kanser görülme olasılığını artırmasıdır. En sık rahim ağzı(Serviks Kanseri)  kanserine daha sonra vagina, vulva kanseri riskini artırdığı saptanmıştır. HPV’nin kansere sürükleme açısından oluşturduğu tehlike için Yüksek ve Düşük riskli olarak 2 temel gruba ayrılmışlardır.

Düşük Riskli HPV tipleri :
6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72

Yüksek Riskli HPV tipleri :
16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68

Düşük riskli tipler genelde siğillere yol açmasına rağmen yüksek riskli tipler ne yazıkki sessiz ve sinsi seyrederek kişiyi rahim ağzını kanserine doğru sürükler.

Siğillere yol açan tipler genelde tip 6 ve 11 iken, rahim ağzı kanserinin büyük kısmından genellikle tip 16, 18 ve 51 sorumludur.

HPV bulaşma riski nedir ?

Son derece yaygındır ve çok kolay bulaşabilen bir virustür. Sağlıklı bir kadın hayat döngüsünde %50-%80 oranında HPV ile karşılaşacaktır. Özellikle gelişmiş toplumlarda daha yaygındır. Yüksek riskli HPV tipleri herhangi bir şikayet yaratmadan, smear  kontrollerinide yaptırmayan bir kadında bir süre sonra (3-15 yıl) rahim ağzı kanseri gibi kötü hastalıklara yol açabilmektedirler. Bu medemle toplumumuzda bir çok kadına HPV bulaşmıştır fakat bundan habersizdirler.

HPV nasıl bulaşır ?

En sık bulaşma yolu cinsel temasdır. Kontakt temas ile geçer. Yani cinsel ilişki olmadan dış genital organların sürtünmesi ilede bulaşabilir ve prezervatif kullanmak mutlaka faydası var ancak tam olarak koruyucu değildir ve bulaş yinede olabilir.
Dış organında siğil oluşan veya HPV genotiplendirme ile HPV bulaştığı saptanan bir çok kadının %70-80 oranında eşinde veya partnerindede aynı HPV mevcuttur. Fakat HPV erkek eşde genellikle şikayetsiz ve gizli seyreder.
HPV lezyonunun ne zaman bulaştığı saptanamaz. Bulaştıktan sonra 15 gün ile 6 ay arasında inkübasyon ve üreme periodu var iken hastalık bulaştıktan sonra aylarca veya yıllarca tamamen sessiz kalıp bağışıklık sistemi tarafından baskılanabilir ve yıllar sonra ortaya çıkabilir ve lezyon oluşturabilir.

Oral seks ile HPV bulaşabilir, ağız ve boğazda HPV lezyonları oluşturabilir.

Cinsel Temas Dışında HPV Bulaşabilirmi ?

Bilimsel yanıt Hayır…
Ancak, çok zor ihtimal olmakla birlikte başka cinsel temas yok ise ve HPV lezyonu var ise diğer yollardan bulaşmadığı kanıtlanamaz.
Ortak kullanılan havuz, tuvalet, iç giyim mağazaları, ağda ve güzellik salonlarından bulaş olabileceği kanıtlanamamış olsada yinede akılda tutulmalıdır.

Bana HPV  bulaştığını nasıl anlayabilirim ?

Düşük riskli tiplerde dış genital organlarınızda siğil, yara, küçük karnıbahar şeklinde lezyonlar görebilirsiniz. Yüksek riskli HPV tipleri ise hiç bir şikayet vermez. Bazen smear kontrollerinde saptanabilir. Bu sebeple yıllık smear kontrolünüzü mutlaka düzenli yaptırmalısınız.

Eğer hastalık rahim ağzı kanserine dönüşmüş ise şiddetli şikayetler yapacaktır. Şiddetli kanama, ilişkide kanama, ağrı gibi.  Ama bu kadar ilerlemesi günümüzde pek mümkün değil çünkü hastalarımızın büyük bir kısmı düzenli kontrollerini yaptırmaktadır.

Bazı durumlarda HPV nin bulaşıp bulaşmadığının tam kontrolü için HPV genotiplendirme istenebilmektedir. Burada direkt HPV virusünün DNA’sı araştırılmaktadır ve sonuç kesindir. Uzun ve ayrıntılı bir test sürecidir.

HPV’nin Bağışıklık sistemi ile ilgisi varmı ?

Evet…. Hastalık HPV ile sizin Bağışıklık sisteminiz arasında geçmektedir. Bağışıklık sistemi virüsün saldırılarına karşı aktif olarak cevap verecektir. Bağışıklık sisteminiz güçlü ise virüs sınırlanabilir, durdurulabilir, virüs güçlü ve saldırgan ise o kazanacak ve rahim ağzı ve genital organlarda kötü hastalıklara yol açacaktır. Bu nedenle bağışıklık sisteminizi korumalısınız, sağlıklı beslenmeli, spor yapmalı, zararlı alışkanlıklardan uzak durmalısınız.

Hamileyim ve HPV saptandı… Normal doğum yapamazmıyım ?

Aktif HPV lezyonları ve siğiller varlığında olası normal doğumda bebeğinize bulaşma riski mevcuttur. Bu çok nadir olabilen bir durumdur ve daha çok afrika-zenci ırkında görülen bir bulaş yoludur. Beyaz ırkdaki HPV tipleri daha selim seyirlidir ve bebeğe bulaş daha nadirdir. Ancak yinede aktif lezyon varlığında Normal doğum düşünmemelisiniz.

Eğer uzun yıllar önce HPV geçirdiniz ve yıllardır hiç bir lezyon oluşmuyor ise normal doğum ile bebeğinize HPV bulaştırma riski çok düşüktür. Bu konuyu doktorunuz ile birlikte detaylı konuşarak karar vermelisiniz.

HPV lezyonlarım, siğillerim tedavi edildi, şimdi hiç lezyonum yok, Yeni bir ilişkiye başlarsam partnerime bulaştırabilirmiyim ?

Siğilleriniz iyileştirildikten sonra aktif virüs salgılayan bir lezyon yok ise ve aylardır tekrarlamıyor ise, bulaştırıcılık son derece düşüktür. Sadece lezyonlarınız açısından mutlaka ayrıntılı ve dikkatli bir biçimde jinekologunuz tarafından düzenli kontrol edilmelisiniz.

HPV’den nasıl korunabilirim ?

Partnerinizin HPV taşımadığından emin olabilirmisiniz ? Bence bu soruya yanıt vermek güç. Bu nedenle günümüzde HPV virüsü  için başarılı bir şekilde uyguladığımız HPV aşısını olmanız en güvenli yol olacaktır.

Özellikle 9 ile 26 yaş arasındaki bekar, daha evlenmemiş genç kızların HPV aşısını olarak günün birinde muhtemel eşi veya partneri tarafından HPV bulaştırma riskine karşı kendisini korumuş olacaktır.

26 yaşından büyük olmanızda bu aşıyı yaptırmanıza engel değildir. Tam aksine HPV bulaşmamış ise sizede koruma sağlayacaktır. 45-50 yaşında dahi olsanız HPV açısından risk altında olduğunuzu, size bulaşabileceğini düşünüyor iseniz bir an önce jinekologunuzla konuşmalı ve HPV aşınızı olmalısınız.

Önceki MakaleSonraki makale

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp chat