Clinic Nişantaşı: 0 212 234 90 90
Nişantaşı Hastanesi: 444 00 77
Infertilite

İlk Tüpbebek denemeniz başarısız oldu, Ne yapmalısınız ?

Hayalkırıklığı…..

Belki tam olarak sıkıntınızı, hissettiklerinizi ifade etmeye yeterli olmasa da yaklaşık olarak bu kelimeye yakın bir duygu durum içindedir tüpbebek tedavisinin olumsuz olduğu haberini aldığınızda.

Büyük emeklerle yaptırdığınız tüpbebek tedavisinin başarısız sonuçlanması üzücü, yıkıcı ve çaresizlik içinde bir hayal kırıklığıdır. Tüm tüpbebek süreci için çok fazla zaman, para ve enerjizi harcadınız ve doktorunuz sonuçların umut verici olacağı konusunda son derece iyimser davranmıştı. Tüpbebek tedavisi şu anda dünya üzerinde bebek sahibi olabilmek için en etkili tedavi yöntemidir ve bu tedavi yönteminde kullanılmakta olan bilim ve teknolojinin çok ilerlemiş olmasına rağmen sonuç negatif çıkabilmektedir.

Olumsuz sonuçtan kaynaklanan yıkım ve üzüntü çok büyük olsa da, bu ikinci kez denememeniz, bu işi bırakacağımız anlamına gelmiyor. Havlu atma ve vazgeçme, yani tedaviyi bırakma düşüncesine kapılmadan önce, Tüpbebek’de neden gebelik oranlarının %100 olmadığını ve başarısız bir denemenin tüm umutların kaybolduğu anlamına gelmediğini anlamalısınız.

İlk akla gelen tedavi gördüğünüz kliniği-doktoru değiştirmek olacaktır. Ancak bunu yapmadan önce dikkatlice düşünmeniz gerekecektir. Önce geleceğiniz için en akıllıca kararı verdiğinizden emin olmalısınız ve gebe kalamama ile ilgili durumunuzu ve  sağlığınız ile ilgili sizi ilgilendiren değiştirilemez gerçekleri göz önünde bulundurmalısınız.

Tüpbebek tedaviniz neden başarısız oldu ?

Tedavinin neden başarılı olamadığına dair birkaç farklı olasılık olabilir. Tüpbebek tedavinizin başarısını etkileyebilecek her sorun düzeltilebilir değildir. Ancak önlem alınabilecek ve sonraki tüpbebek tedavinizin başarılı bir biçimde gebelik ile sonuçlanabilmesi için  değiştirebilecek bazı durumlar vardır. 

Tüpbebeğin başarısızlığından sorumlu olabilecek olası faktörler şunlardır:

Yumurtalık cevabı ;

Tüpbebek tedavisinde kadının yumurtalıkları birden fazla mümkün ise çok sayıda yumurta üreterek cevap verecektir. Bu üretim, hamile kalma şansını arttırmak için bizim tarafımızdan verdiğimiz ilaçlar ile gerçekleşmektedir. Ancak bazı kadınların yumurtalıklarında beklenenden daha az sayıda yumurta bulunduğundan çok sayıda yumurta verememektedir. Bunun sebebi ileri yaş olabilir veya FSH seviyesinde yükseklik, AMH(Anti Müllerian Hormon) seviyelerinde düşüklük sonucu da olabilir. 

Yaş

Zaten sizinde bildiğiniz gibi, kadın eşin yaşı, tüpbebek tedavisini ve başarılı hamile kalma olasılığını büyük ölçüde etkilemektedir. Kadınlar yaşlandıkça daha az yumurta üretmeye başlar ve bu yumurtaların kalitesi düşmeye başlar. Bu kalite ve sayı düşüşü, kadın eş 30’lu yaşlarına ulaştığında gerçekleşmeye başlayacak ve 37-38’li yaşlardan sonra daha büyük bir oranda kayıp olacaktır.

Embriyo kalitesi 

Embriyo transferi sonrası, embriyo implantasyonu başarısızlığından dolayı uygulanan tüpbebek başarısız olmuş olabilir. Bu aşamaya kadar herşey güzel olsa da, implantasyon yani -anneye tutunma- kusuru olabilir ve bu aslında embriyolarla veya uterusla ilgili bir sorundan kaynaklanabilir. Bununla birlikte, birçok doktor tarafından bu durumun sebebi olarak “embryo arresti” dediğimiz canlılığını yitirmiş embriyodan dolayı olduğuna inanılmaktadır. Bu arrest genellikle embriyolarda implantasyonu yapabilmek, yani anneye tutunabilmek için gereken yeteneğin kromozomlarda yetersiz olması veya genetik anormalliklerden kaynaklandığını düşünmekteyiz

Ne yapmalısınız ?

Üreme tıbbı uzmanı doktorunuz kayıtlarınızı inceleyecek ve bir sonraki muayenenizden önce tüpbebek tedavinizin neden başarısız olduğunu değerlendirmeye çalışacaktır. 

Eğer elle tutulur bir sebep bulurlarsa:

  • Yumurtalık uyarılması veya yumurta miktarı ile ilgili bir sorun saptarlarsa, kullanılan ilaçların değiştirilmesini önerebilirler 
  • Embryo implantasyon ile ilgili bir sorun düşünürler ise, bir sonraki döngüde transferden önce embriyoların sağlığını kontrol etmek için preimplantasyon genetik tarama yani embryo biyopsisi önerebilirler 
  • Herhangi bir sorun farketmezler ise sorun olmadığını ve sizi sonraki tüpbebek tedavisine sevkedecek ve sizi devam etmeniz konusunda motive edeceklerdir. 

Doktorunuzdan size sonuçlarınız hakkında dürüst bir analiz ve değerlendirme yapmasını ve bunun sonraki tüpbebek tedavisinde başarı şansınız için ne anlama geldiğini analiz etmesini isteyin. 

Doktorunuzu değiştirmeli misiniz ?

Başarısız bir tüpbebek tedavisinden sonra yanlış doktoru seçmiş olma endişesi siz ve çevrenizde yaygındır. Kabahatin doktorda olduğunu düşünürsünüz. Bebek isteyen, bunun için tedavi gören çiftlerin gebeliğe ulaşabilmesi için birden fazla kez tüpbebek denemesi gerektirdiği gerçeğini bilmelisiniz.  Herhangi bir olumsuz karar, tedaviyi kesme kararı vermeden önce, tedavinin neden başarısız olduğu hakkında iyice bilgilenin, doktorunuzla konuşun ve öyle karar verin.

Sebeplerini sorgularken, neden gebelik oluşmadığını öğrenmeye çalışırken doktorunuzun cevap verme şeklinden memnun değilseniz, sonraki tüpbebek tedavisi için doktorunuza devam etmeye zorunlu olmadığınızı hatırlayın. Sizin için en anlamlı ve doğru olan bir sonraki adımı bulmak için sizinle görüşmeye hazır, istekli ve bu süre boyunca size yardım eden destek olan bir doktora sahip olmaktır.

Bu değişim bir doktorun gururu ile oynamak veya bilgisini yeteneğini sorgulamak değil, sağlığınızın durumu nedeni ile farklı bir yaklaşımın gebelik başarısında bir fark yaratıp yaratmayacağı sorusu olmalıdır. Günün sonunda, içgüdülerinize güvenin ve sizin için en iyi olanı yapın.

Üreme Tıbbı Uzmanı aramak ;

Şu anki doktorunuzla ilerlemekte kendinizi rahat hissetmiyorsanız, bir başka üreme tıbbı uzmanı aramak yanlış bir şey değildir. 

Aynı zamanda, başarısız olan tedaviye daha fazla ışık tutabileceklerini görmek ve tüpbebek tedavinizin neden başarısız olduğunun sonuçlarını ortaya çıkarmak için başka bir üreme tıbbı uzmanı ile bir istişare oluşturmak , ikinci bir görüş almak da kötü bir fikir değildir. Bunun mutlaka faydası olacaktır.

Her durumda, doktorunuz hakkında nihai devam veya değişim kararı vermeniz gerektiğinde içgüdülerinize güvenin. Doktorunuz hakkında en başından beri kendinizi iyi hissediyorsanız, o zaman kesinlikle başka bir tüpbebek denemesi yapmalısınız ve doktorunuza bu şansı vermelisiniz. 

Yapabildiğiniz kadar araştırma yapın ve bunun sizin bedeniniz ve geleceğiniz olduğunu unutmayın, kendiniz ve aileniz için en iyisini yaptığınızdan emin olmalısınız.

Önceki Makale

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp chat