Clinic Nişantaşı: 0 212 234 90 90
Nişantaşı Hastanesi: 444 00 77
Infertilite

Tüpbebek tedavisini kimlere uyguluyoruz ?

Tüpbebek tedavisi görmeyi planlıyorsanız muhtemelen kafanızda milyon soru dolaşıyordur !

  • Hangi klinik
  • Hangi doktor
  • Hangi şehir
  • Hangi ilaç
  • Hangi teknik
  • Fiyat gibi daha da liste uzatılabilir…

Bize başvuran hastalarımızın bir çoğu bu gibi sorulara cevap bulmaktaki zorluk nedeni ile hüsran, keder, üzüntü, umutsuzluk içindedir.

Bizim görevimiz tedavi sürecinin başından itibaren sizi hem tıbbi hemde duygusal olarak doğru olarak desteklemek, yanlış yollara ve tedavilere kaymanızı engel olmak olacaktır.

Eğer bu süreçte sizi tüpbebek tedavisi ve seçenekler hakkında doğru bilgilendirip konuyu tüm detayları ile anlatırsak sizde karar verirken kendinizden emin olacak, kontrolünüzü tüm süreç boyunca kaybetmeden doğru yolda olacaksınız.

Tüpbebek günümüzde bebek isteyen çiftlere yaygın olarak uyguladığımız bir tedavidir. Çevrenizde mutlaka tüpbebek ile gebe kalmış bir çift vardır. Ancak her tüpbebek yaptıran çift süreci doğru anlayıp, tüpbebeğin nasıl uygulandığı ve tüm detayları hakkında bilgilendirilmemiş olabilmektedir. Yani her tüpbebek tedavisi olan kişi teknik ve seçenekler hakkında doğru bilgiye sahiptir diyemeyiz.

Bazı detay soruları sadece doktorunuza yüz yüze sorup, muayene sırasında cevabını doğru biçimde alabilirsiniz. İşte tam da bu konu hakkındaki makalemde bebek tedavilerini kime niçin uyguladığımızı ve günümüzde uygulanan gebelik oranı en yüksek olan tüm tedavi yöntemleri hakkında bilgi vereceğim. Tüpbebek tedavisi sayesinde milyonlarca çiftin hayallerini gerçekleştirdiği, onların ailelerine yeni bir birey katabilme, bir bebek sahibi olabilme imkanı tanıdığı gibi sizin için de bebek sahibi olabilme yolunda uygun bir tedavi yöntemi olma olasılığına sahiptir. Cevabı makalemde bulabilirsiniz.

Başlarken ; Tüpbebek nedir ?

İlk olarak tüpbebek ismi yani latince ismi ile IVF ( In vitro Fertilization ) nereden türediğini anlatmakla başlayalım. “In vitro” tam olarak latincede “Cam veya tüp içinde” anlamına gelmekte ve “cam içinde döllenme”nin anlamı ise izafi olarak erkeğin spermi ile kadının yumurtasının vücut dışında laboratuvar şartlarında döllenmesini imâ etmektedir. İşte tüpbebek biz bilim insanlarına bebek isteyen çiftlere, yine kendi yumurta ve sperminden laboratuvar ortamında ideal şartları sağlayıp başarılı döllenmeler ve sağlıklı embriyolar elde etmemize olanak sağlamaktadır.

Tüpbebek tek bir aşaması olan bir prosedür değildir. Bir çok aşaması olan meşşakatli ve derin detayları olan bir süreçtir. Adet döngünüz ile sarmal olan bir tedavi tekniğidir.

Bu nedenle iyi bir tüpbebek tedavisi için iyi bir tüpbebek ekibine ihtiyaç vardır. Tedavide fark yaratabilmek ekibin ve laboratuarın harmoni içinde çalışması ile olabilmektedir. .

Bebek sahibi olabilmek için geçireceğiniz süreç ve proses evli bir çift için dünyadaki en kişisel en mahrem ve duygusal zaman dilimi olacaktır ve tüpbebek tedavisi görecek olmanız bu gerçeği değiştirmeyecek, tüm süreç size özel kalacaktır.

Tüpbebek tedavi yolculuğu şöyle olmaktadır ;

Kadın için:
Tipik bir tüpbebek tedavisi follikül stimülan hormon (FSH) injeksiyonları ile yumurtalığınızı yumurta geliştirebilmek, bol ve kaliteli yumurta alabilmek için uyarmak ile başlayacaktır. Bu
FSH iğneleri yaklaşık 9-12 gün sürecek, bu iğneleri evde kendi kendinize yapabileceğiniz gibi kliniğimizde de olabileceksiniz.

Niçin FSH iğnelerine ihtiyaç duyuyoruz ?

Amacımız yumurtalıklarınızdan olabilecek en yüksek sayıda ve kalitede yumurta elde etmek ve gebelik oranınızı maximize etmektir.

Tedavi süreci boyunca ultrason kontrolleri ve kan testleri ile yumurta gelişimini monitörize edeceğiz. Yumurtalarınız istediğimiz büyüklüğe ve olgunluğa kavuştuğunda ise yumurta toplama işlemini (OPU) uygulayacağız. Nisbeten basit bir işlem olan yumurta toplama işlemini hafif bir sedasyon anestezisi altında 15-20 dakikalık bir sürede gerçekleştirmekteyiz. İşlem sonrası tüm gün dinlenebilirsiniz.

Sonraki aşama mikroenjeksiyon (ICSI) ile sizden alınan yumurtaların, eşinizden alınan spermler ile laboratuvar şartlarında döllenme aşamasıdır. Bu aşamadan 16-22 saat sonra döllenen ve embryo haline gelen yumurtaların mikroskop altında muayene edilip karar verilmesi işlemi yapılacaktır. Bu aşamadan sonra ise laboratuarda 5-6 gün sürecek bir proses ile embryoların daha çok hücreye bölünüp, ana rahmine transfer edilmeye ve tutunmaya hazır aşamaya gelmesine kadar devam edecektir. Biz tüpbebek ekibi ise oluşan bu embriyoların gelişimini gün gün, saat saat takibini yapıyor olacağız.

Artık son aşama olan embriyo transferi ve tutunma için rahim hazırlığı için bir takım ilaçları reçeteleyecek ve size bir tedavi çizelgesi vereceğiz. Bu tedavide amaç hormonal dengeyi sağlamak ve rahim zarını bebeğin tutunabilmesi için iyileştirmek ve kalınlaştırmaktır.

Embriyo transfer günü seçeceğimiz en yüksek kalitedeki embriyoyu bir kateter yardımı ile rahim içine dikkatli bir biçimde yerleştireceğiz. Transfer aşaması anne adayı için son derece nazik ve basit bir işlem olsa da, gebeliği sağlayabilmek için çok önemli ve dikkat ve tecrübe gerektiren bir işlemdir. Her hangi bir sedasyon veya anestezi uygulamadan nazikçe embriyoyu yerleştirdikten sonra 1 ila 5 gün içinde bebeğiniz size tutunacak ve resmi olarak gebeliğiniz başlayacaktır. Bu süreçte gebelik oranını en yüksele çıkarmak için kullandığınız ilaç dozlarını artırmakta, yeni ilaçlar ekleyebilmekte ve sizi daha yakın takip etmekteyiz.

Transfer işleminden 9-10 gün sonra kanda gebelik testi ile bebeğinizin tutunduğunu yani başarılı bir biçimde implante olduğunu kontrol edeceğiz. Gebeliğinizin 12.haftasına kadar yakın takibimizde kalacak ardından da normal bir gebelikden farkı olmayacak bir süreç ile doğumunuz ile güzel haberi alacağız.

Erkek için:
Erkek eşin, yumurta toplama günü döllenme işlemi için sperm vermesi gerekmektedir. Alınan sperm özel yıkama ve gradient işlemlerinden sonra sağlıklı ve aktif sperm olan komponenti, atık ve ölü hücrelerden ayrılır ve dölleme işlemi yapılır.

Hangi çiftlere Tüpbebek uygulanır ?

Tüpbebek tedavisi için öncelikle anne ve baba adayının sağlıklı bireyler olması gerekmektedir. Bu temel gereksinimin ötesinde ayrıntılı ve detaylı testler ve incelemeler ile hazırlık operasyonları yapılacaktır.

İyi haber ise Tüpbebek bir çok ama bir çok farklı kısırlık ve gebe kalamama sebebi için efektif ve etkili bir yöntemdir.

Hangi durumlarda, kime tüpbebek uyguluyoruz ?
Bebek isteyen ve bunu için 6 aydan fazla süredir uğraşan çiftler. Gebelik planlayıp, yılın yarısından fazla süre geçmesine rağmen bunu başaramayan çiftler gayet başarılı bir biçimde tüpbebek ile bebeklerine kavuşabilmektedir. Bu durumda olup tedav uygulanacak tüm kadınlar için tüm yaş grupları başarılı bir biçimde tedavi edilebilmektedir.

Diğer bebek tedavi yöntemleri ile başarılı olamamış kadınlara tüpbebek uygulanmaktadır. Ağızdan hap veya aşılama yöntemi uygulanmış ancak gebelik sağlanamamış bir çok kadın, cesaret kıran, acı ve umutsuzluk veren başarısız tedaviler sonrası tüpbebek bir umut verecek ve bebeğe kavuşturacaktır.

Kısırlık sorunu yaşayan kadınlarda en sık rastladığımız nedenleri arasında;

  • Tüplerin tıkalı olması; Tıkalı, hasar görmüş, yapışmış veya eski bir operasyonda alınmış veya bağlanmış tüplerin engellediği gebelikler için tüpbebek iyi bir tedavi seçeneğidir. Tüpbebek uygulamasında tüpler by-pass edilerek, onlara gerek kalmadan gebelik sağlanabilmektedir, bu tedavi yöntemi cerrahiye gerek kalmadan, tüpleri düzeltmeden by-pass edilerek (daha az invaziv) daha başarılı olunmakta ve cerrahiye alternatif oluşturarak bir operasyona gerekliliği ortadan kaldırmaktadır.
  • Endometriosis. Tüpbebek, endometrosis nedeni ile üreme organlarında oluşan hasarın oluşturduğu bebeğe ulaşmadaki engellerin atlanarak başarılı sonuçların alınmasına imkan sağlamaktadır.
  • Polikistik Ovarian Sendrom (PCOS). Tüpbebek tedavi yöntemi, pcos’un oluşturduğu kısırlık probleminde yüksek derecede başarı sağlayarak bebeğe ulaştırmaktadır.
  • Erkek kaynaklı kısırlık. Sperm sayı yetersizliğinde, hareket veya canlılık problemlerinde gerekli olduğunda tüpbebek ve mikroenjeksiyon yöntemi ile başarı sağlanmaktadır.
  • Sağlıksız yumurta / sperm veya gebelik oluşmaması. Erkek eşin sperminde veya kadın eşin yumurtasında bir yetersizlik durumunda, donör yumurta / sperm ile tüpbebek uygulanabilmektedir.
  • Bebeğin genetiğinin kontrol edilmesi gereken durumlar. Preimplantasyon Genetik Tarama (PGT), biz doktorlara oluşacak bebeğin genetiğini önceden kontrol edebilme ve kromozom bozukluklarını daha ana rahmine transfer edilmeden tanıyabilme şansı sunmaktadır. Ailelerinde kalıtsal genetik hastalık bulunan veya başarısız tüpbebek tedavileri bulunan çiftlere tüpbebek sayesinde PGT uygulanarak, bebeklerinin genetik açıdan tam sağlıklı olduğunu kontrol edip sakatlık riskini ortadan kaldırmamıza olanak sağlamakta ve tam sağlıklı embriyoyu transfer edebilmekteyiz.

Evde düzenli ilişki veya düşük teknolojik tedavi yöntemleri ile 2-3 yıl boyunca gebelik sağlayamayan çiftlere sonraki yıllarında bebek sahibi olamama riski ile karşılaşmamaları için tüpbebek uygulamaktayız. Aile olmaya karar verdiğiniz zaman şansımı deneyeyim veya bekle-gör stratejisi ile evde düzenli ilişki verilerek gebelik isteyen ailelerin, yıllarını boşa geçirmesi ile bebek sahibi olamamalarına sebep olunabilir. Bu sebep ile tüpbebek tedavisi bebeğe giden yolda son kalan kıymetli yıllarınızın en etkin tedavi yöntemi olacaktır.

Tüpbebek Tedavisine uygun olmayan çiftler;

Tüm denemeler rağmen kaliteli ve yeterli sayıda yumurta sağlanamayan kadınlar. Azalmış yumurtalık kapasitesi nedeni ile yeterli ve kaliteli yumurta elde edilemediğinde tüpbebek işlemi iptal edilmektedir.

Tüpbebek tedavisini engelleyen hastalıklar Eğer kısırlık ve bebek sahibi olamama sorunu bir myom, rahimin doğumsal anormal yapısı veya yumurtalık disfonksiyonundan kaynaklanıyor ise tüpbebek ideal çözüm olmayabilir. Bazı anne adayları için tüpbebek öncesi cerrahi operasyon gerekebilir. Ancak doğru ve gebeliğe giden yolu doktorunuza danışmalısınız.

Aşırı şişman hasta. Aşırı şişmanlık durumunda tüpbebek dahil tüm bebek tedavileri kötü etkilenmektedir. Aşırı yüksek vücut kitle indeksi yani aşırı şişmanlık durumunda yumurta kalitesi kötü etkilenmektedir. Ayrıca şişmanlık durumunda tedavi için verilen iğne ve ilaç tedavilerinin etkisi azalmakta veya farklı etkilere yol açmaktadır. Ancak her kadının vücudu ve özellikleri farklıdır ve şişmanlık her kadın için engel olmayabilir. Şişman bir hasta tüpbebek tedavisi ile bazı durumlarda gebe kalabilir. Sizin için neyin doğru olduğunu doktorunuz karar verecektir.

Bebek tedavisi ve tüpbebek yöntemine karar verdiğinizde doktorunuz ile her konuyu detaylı konuşabilir ve gereken tüm konularda destek alabilirsiniz. Yakın ve sıkı bir hasta-hekim paylaşımı ile tedavi yolunda yalnız olmadığınızı hissedeceksiniz.

Size yardım etmek için buradayım. Sorularınızı ve kuşkularınızı sormaktan çekinmeyin. Tedavi planınızı ve bebeğe giden yolu beraber geçeceğiz, bu süreçte ekip olarak yanınızda olacağız.

Önceki MakaleSonraki makale

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp chat