-
İlk Görüşme
Sizin için en uygun tedaviye karar vereceğimiz ilk görüşmemizde doğal yollardan ulaşamadığınız gebeliğinize nasıl kavuşacağınızın planını yapacağız. Size özel kişiselleştirilmiş tedavi planınız oluşturulacak ve ilaçlarınızı ve tedavi planınızı vereceğiz. Ayrıntılı geçmiş hikayenizi alınacak, önceki tahlil, ultrasonografi, tedavi şemaları, rahim filmi v.s tüm tetkiklerinizi yanınızda getirmelisiniz.
Jinekolojik muayeneniz yapılacak ve tedaviye başlamak için hazır hale geleceksiniz. Eşiniz için sperm tahlilleri yapılacaktır. Adetinizin 3.günü hormon testleriniz ve hepatit testlerinizin tamamlanmasının ardından tüpbebek programınız başlayacak.
-
Yumurtalıkların uyarılması
Normal bir adet döngüsünde her ay 1 yumurta üretilir. Fakat tüpbebek tedavisinde gebelik şansını artırmak için birden fazla yumurtaya ihtiyaç duymaktayız.istediğimiz yumurta sayısı ortalama 8-15 tanedir. Bunu sağlayabilmek için yumurta geliştirici ilaçlar kullanmaktayız.Yine bu tedavi sırasında gelişen yumurtaların tam kontrolünü sağlayabilmek için GnRh agonist ve antagonist olarak adlandırdığımız ilaçlar kullanmaktayız. Bu tedavilerin sonunda yumurta toplama aşamasına geçmekteyiz.
-
Yumurtaların Toplanması ve spermin alınması
Yumurtalar istediğimiz büyüklüğe yaklaşık olarak 8-12 günde ulaşır. Bu aşamada son maturasyon için çatlatıcı iğne dediğimiz ilacınız yapılacak ve yaklaşık 35. saatte yumurtalarınız toplanacak. Çatlatıcı iğnenin saatine mutlaka dakik olmalısınız ve istenilen saatte yapmalısınız. Yumurta toplama işlemi(OPU) genel veya lokal anestezi eşliğinde yapılabilmektedir. Anestezi alacağınız için aç ve susuz olarak tüpbebek merkezine gelmelisiniz.
Yumurta toplama işlemi ultrosonografi eşliğinde transvaginal yoldan yapılmaktadır. Çok ince iğneler kullanılmaktadır ve anestezi altında uygulandığı için acı veya ağrı hissetmeyeceksiniz.
Yumurta toplama işlemi sırasında toplanan yumurta sıvıları hemen o anda embryoloji laboratuarında incelenir ve yumurtalarınıza ulaşılır. Akabinde yumurtalar özel işlemlerden geçirilir ve tüpbebek veya mikroenjeksiyon için hazırlanır.
İşlem yaklaşık olarak 10-15 dakika sürecektir. İşlem sonrası 2 saat dinlendikten sonra verilen ilaçları kullanarak hastaneden ayrılabilirsiniz. İşlemin riski açısından ilk 1 hafta – 10 gün dikkatli olmak gerekir. Kanama, şiddetli karın ağrısı, ateş gibi bulgularınız olursa doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.
Sperm alınması için en uygun yöntem masturbasyondur. Sİze özel bir oda verilecek ve sperminizi masturasyon ile vermeniz gerekecektir. Azospermi hastalarımızda cerrahi yöntem ile testislerden sperm alınacaktır.
-
Döllenme aşaması
Laboratuarda çeşitli işlemlerden geçirilen yumurtalar ve eşden alınan spermler zamanı gelince tüpbebek veya mikroenjeksiyon işlemi için hazırlanırlar. Bu hazırlık süresi yaklaşık 3-5 saat arasında değişmektedir.
Tüpbebek planlandı ise her yumurta başına yaklaşık 20.000 sperm ile 1 gece özel inkubatorlerde beslendikten sonra döllenme yaklaşık 20. saatte kontrol edilir. Pronukleus dediğimiz döllenmenin ilk belirtisine bakılır. Tüpbebek sonrası döllenme oranı yaklaşık %70 dir.
Mikroenjeksiyon planlandı ise her yumurta başına 1 spermin direkt yumurta içine özel enstrumantasyonlar eşliğinde mikromanipulator dediğimiz cihaz sayesinde enjekte edilir. ardından yine 20. saatte pronukleus veya clivage dediğimiz döllenip döllenmediği kontrol edilir. Mikroenjeksiyon ile döllenme olasılığı yaklaşık %75-80 oranında olmaktadır.
Döllenen yumurtalar 2-3 gün boyunca özel imkubatörlerde çoğalmaya bırakılır. Döllenemeyenler ayrılır. Döllenen ve gelişen embryolar 8-12 hücreli hale gelince içlerinden iyi kalitede olanlardan 1-2 tanesi rahime transfer edilmek üzere hazırlanır.
5. Embryo Transferi
Bu son aşama sizin için en kolay ama tedavinizin en önemli basamaklarından birisidir. Ağrısız ve çok kibarca yaptığımız hassas bir işlemdir. Karından ultrasonografi eşliğinde özel kateterler ile en iyi kalitedeki embryolarınız rahiminize transferini sağlıyoruz. Yaklaşık 5-10 dakika sürmektedir. Mesaneniz dolu olarak gelmelisiniz. Aç olmanıza gerek yok. Öncesinde kahvaltınızı veya yemeğinizi yiyebilirsiniz. İşlem sonrası 1-2 saat istirahat ettikten sonra verilen ilaçları kullanmayı öğrenerek hastaneden ayrılabilirsiniz.
Tranfer günü ortalama 9-11 gün sonra kanda gebelik testine kadar verilen tüm ilaçları doğru biçimde kullanmalısınız. Kasık ağrısı, nefes darlığı, karın ağrısı, kanama olması durumunda doktorunuza ulaşmalısınız.